woensdag 25 augustus 2010

Poros 2

25 Augustus
Uitzicht Poros in de maak

We genieten vandaag nog een dagje van het mooie Poros.
Beetje vissen, beetje lezen, klein wasje doen (zo droog), fietsen en na het dagelijkse borreluurtje weer met de boot naar de overkant gevaren voor het diner. Morgen rijden we naar Nafplio. We willen een plekje zoeken voor een bezoek aan deze voormalige hoofdstad van Griekenland. Vrijdagochtend moeten we dan alweer afscheid nemen van Hans en Thea die a.s. zaterdag via Patras met de boot terug reizen naar Venetie. Jaap en Inske gaan de zaterdag erna op de boot en voor ons is dan echt de laatste week in Griekenland aangebroken. Gelukkig is het nog niet zover. Nog zoveel te zien en te doen................................!

Sprookjesachtig Poros

Goed gedaan, Soeppie
Dinsdag 24 Augustus


Hoera, net een telefoontje van onze Cheryl gehad met het goede nieuws dat ze geslaagd is voor haar rijbewijs. Goed gedaan,Soeppie!! Jammer dat we haar nu niet even kunnen knuffelen.

Wij zijn vanochtend om 10.00 uur aangekomen in Galatas. Na een kort ritje vanaf het strand van Metamorfosi even een stop voor diesel en water. Ook de lidel kunne we niet zomaar voorbij rijden. Je hebt eigenlijk niets nodig maar komt toch weer met een gevulde kar naar buiten. In Galatas hebben we een mooie plek aan het verlengde van de boulevard. We hebben zo een prachtig uitzicht op het eiland Poros dat vlakbij aan de overkant ligt. Een plaatje uit een ansichtkaart met al die kleine huisjes tegen de heuvel. Vanaf de kade van Galatas kan je met kleine bootjes voor 0,80 naar de overkant. We genieten van het uitzicht, lunchen, zonnen, lezen en vissen. Ik zoek mijn schildersspullen en ga het uitzicht alvast op linnen schetsen. In de namiddag laten we ons met een van de bootjes overzetten. We maken een wandeling langs de kade en lopen door de wirwar van kleine straatjes en trapjes tussen de huizen op de helling. Aan de overkant zien we onze campers op de kade staan. Op een van de vele terrasjes drinken we een frappe met ijs. Ook de winkeltjes worden bezocht. De zon gaat onder als we op een van de terrassen neerstrijken voor het diner. We blijven ons verbazen over de meer dan schappelijke prijzen. Voorgerechten, wijn, bier, limonade, 8 hoofdgerechten en watermeloen van het huis was vanavond met tip 90,00 euro. Voor de boodschappen ben je meer kwijt. Een goed excuus dus om vaak uit eten te gaan. Als we terug varen naar de campers baad het eiland in een zee van kleine lichtjes. We hebben een sprookjesachtig uitzicht als we afsluiten met een ouzo en laatste limocello uit Italie. Welterusten….
Campers gezien vanaf Poros

Metamorfosi

Maandag 23 Augustus.



Metamorfosi
Vanochtend al op tijd op pad. We hebben het strand van Rizomylos verlaten en rijden naar het kanaal van Korinthe. Deze zuidpunt van de Peloponnesos,was in de oudheid een gevreesde kaap. Daarom werden boten liever aan de ene kant van de landengte op wagens 6 km over een hellend pad getrokken en aan de andere kant weer te water gelaten. Dit verkeer verrijkte de stad en keizer Nero begon met de aanleg van een kanaal. Pas in 1893 werd het project voltooid. Tegenwoordig kunnen de schepen dus gebruik maken van het 23 meter brede kanaal. Vanaf de hoge brug maken we foto,s van enkele schepen die door het kanaal varen. We stoppen nog even voor een kop koffie en rijden dan via een mooie weg door bossen, heuvels langs prachtige baaien. Via Loutra Elenis door naar Palia Epidavros. We stoppen voor de lunch en een duik in zee. We kunnen hier niet aan zee staan en omdat het erg warm is zonder een windje rijden we verder op zoek naar strand. Zo staan we nu op weer een geweldige plek. Het strand is helemaal voor ons en heeft de welluidende naam Metamorfosi. Het ligt net voor de landtong naar Methana en zo,n 15 km van ons volgende doel: Poros. Die middag liggen we heerlijk in zee. Temperatuurtje badwater: 27 graden. We krijgen nog even bezoek van een Grieks omaatje die wel wat in Jaap ziet..! S,avonds drinken we nog een glaasje en kijken we naar vallende sterren. Wat is het leven toch mooi!

Ryzomylos

Zondag 22 Augustus



Hoezo, ouzo !
Kalimera……..!Vandaag blijven we nog een dagje staan in Paralia Rizomylos. Hans heeft al brood gehaald en we kunnen dus zo aan het ontbijt. De rest van de dag is het lezen, kletsen en veel te water. De mannen gaan nog op de fiets de omgeving verkennen. De dames verkiezen met deze temperaturen het strand met een briesje.

Op weg naar de Peloponnesos

Zaterdag 21 Augustus



DE RUITER PLUS !!
Vanochtend al vroeg water getankt. De weersvoorspellingen zijn meer dan goed en geven 36 graden en hoger aan. Geen temperatuur om de hele dag te rijden dus zo vroeg mogelijk weg. Van Paleros rijden we de kustweg af in zuidelijke richting. We moeten een km of 75 binnendoor en daar is het echt bloedje heet. Ik ben in ieder geval blij als we de zoutpannen van Mesologi achter ons laten en na Kryoneri de grote brug naar Patras in zicht komt. We rijden deze moderne Tolbrug over en nemen aan de overkant de tolweg richting Athene. Hier is het opletten geblazen voor onze chauffeurs want aan verkeersregels doen de Grieken niet. De vluchtstrook is standaard een derde baan. Verbodsborden en doorgetrokken strepen staan er wel maar worden genegeerd. Hou je aan de geboden snelheid dan komen ze geïrriteerd achter je hangen om dan het liefst in een bocht in te halen. Oppassen dus en aanpassen! We nemen de afslag na Egia en rijden naar Paralia (strand) Rizomylos. Hier vindt je geen buitenlandse toeristen maar de Grieken zelf die vakantie vieren of een dagje strand doen. We staan op de kiezels van het mooie strand met de douche naast ons. Het is rustig ondanks het zaterdag is. Iedereen zet de camper neer en duikt in de lichtblauwe zee. Het is ondertussen flink gaan waaien dus de hitte is al snel uit de campers. Na wat lezen of een tukkie op het strand gaan de flessen kokieno krasie (rode wijn) en ouzo open! We eten gezellig in de taverne iets verderop. Als we weer terug zijn bij de camper komen de gasten aan van een Grieks bruiloftsfeest bij de taverne naast ons. Om 23.00 komt het bruidspaar met veel getoeter aan. Wat leuk om de Griekse huwelijkstradities te zien. De Grieken kunnen wel een feestje bouwen want tot 5.oo uur wordt er gezongen en traditioneel gedanst. Vanuit ons bedje kijken we naar de dansende Grieken en genieten nog uren mee van de muziek. Gaap…..Jasas..